Abstract | Na jugu Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu RH) u Dubrovačko-neretvanskoj županiji smjestio se poluotok Pelješac (u daljnjem tekstu Poluotok). Drugi po veličini hrvatski poluotok karakterizira mediteranska klima koja je uvelike zaslužna za uzgoj vinove loze i maslinarstva. Poluotok bogate povijesti i netaknute prirode predstavlja rastuću turističku destinaciju u koju su potrebna ulaganja. Ministarstvo poljoprivrede i EU fondovi osiguravaju znatne novčane potpore za razvoj ruralnih, slabije razvijenih područja kakav je slučaj s neobalnim dijelom Poluotoka. Rezultati istraživanja Tomas ljeto 2017. pokazuju rastuću važnost gastronomije kao jednog od glavnih motiva dolazaka turista, a RH je zemlja koja se može pohvaliti specijalitetima iz svih krajeva. Ministarstvo turizma 2011. donijelo je pravilnik o utvrđivanju posebnog standarda (Hrvatska-autohtona kuhinja) kojim su utvrđena hrvatska autohtona jela. Pod turističkom ponudom Pelješca najistaknutije su vinarije i Obiteljsko poljoprivredna gospodarstva (u daljnjem tekstu OPG). Vinski putevi omogućuju posjetiteljima degustaciju vina u raznim vinarijama, posjete vinskim podrumima, gledanje i uživanje u domaćoj proizvodnji vina. Vrhunska vina rezultat su ne samo povoljne klime već i obiteljske tradicije i iskustva vinara. Neki od najznačajnijih faktora zbog kojih je ova vinogradarska regija omiljena svim zaljubljenicima vina su vrhunska kvaliteta vina, ugodna atmosfera, suradnja vinarija s turističkim agencijama i uključenost u paket aranžmane. Visoki troškovi proizvodnje, slaba edukacija lokalnog stanovništva o učincima turizma i nedovoljan broj smještajnih kapaciteta predstavljaju neke od glavnih prepreka kvalitetnijeg razvoja destinacije. Na OPG-ovima posjetitelji mogu uživati u ambijentu, obiteljskoj tradiciji uzgoja maslina, domaćeg vina, jelima ispod peke, pršutu, siru itd. Osim bogate eno-gastronomske ponude na ovom području ne nedostaje aktivnosti poput biciklizma, trčanja ili šetnji prirodom
i Napoleonovim stazama. Manifestacijama se obogaćuje ponuda i privlače razni segmenti putnika. Ljubitelji kamenica uživati će u festi Sv. Josipa, malo aktivniji trčati maraton stonskim zidinama, a kinoljupci doći na Kinooukus i osjetiti spoj gastronomije i gledanja filmova. SWOT analizom predstavljene su snage, slabosti, prilike i prijetnje eno-gastronomije ovog područja. Kao najjača snaga ističe se pozitivan utjecaj eno-gastronomske ponude na turistički razvoj destinacije i tradicija proizvodnje vina, slabosti su uglavnom vezane uz sezonalnost, needuciranost vinara te korištenje zastarjele opreme. Uvoz jeftinijih vina predstavlja jednu od prijetnji dok su državne potpore i povećanje zapošljavanja neke od prednosti. Donošenje smjernica i mjera za razvoj OPG-ova, vinarija i eno-gastronomske ponude neobalnog dijela dovelo bi do povećanja potražnje, podizanja razine kvalitete ponude, veće konkurentnosti na tržištu i produženja sezone. |
Abstract (english) | At the south of Croatia, the peninsula Pelješac is situated in the Dubrovnik-Neretva County.
The second largest Croatian peninsula is characterized by a Mediterranean climate that is largely responsible for vine cultivation and olive-growing. The peninsula of rich history legacy and untouched nature represents a growing tourist destination where investments are needed.
The Ministry of Agriculture and EU funds provide significant financial support for the development of rural, less developed areas such as the non-coastal part of the peninsula. The results of Tomas ljeto 2017. show the growing importance of gastronomy as one of the main motifs for tourist arrivals, and Croatia is a country that can boast about specialties from all her parts. The Ministry of Tourism issued a regulation on the establishment of a special standard (Croatian-autochthonous cuisine), which established Croatian autochthonous dishes. Wineries and family farms are the most prominent in tourist offer of Pelješac. Wine routes allow visitors to enjoy wine tasting in various wineries, wine cellar visits, watching and enjoying local wine production. Superior wines are a result not only of a favourable climate, but also of family tradition and winemakers experience. Some of the most important factors that makes this wine-growing region a favourite for all wine lovers are top quality wines, pleasant atmosphere, winery co-operation with tourist agencies, and the inclusion in a package of arrangements. High production costs, poor education of the local population on the effects of tourism and insufficient accommodation capacity are some of the main obstacles for better development of this destination. At family farms visitors can enjoy the ambiance, the family tradition of olive growing, domestic wine, dishes under the bakery, ham, cheese, etc. In addition to the rich wine and gastronomic offer in this area, there is also no lack of activities such as cycling or walking in nature and historical Napoleon Road. The offer is enriched by many manifestations that are attracting tourist, oyster lovers can enjoy oysters tasting at the feast of St. Josip, a bit more active can run Ston Wall, and at the Gastronomic Film Festival Kinookus tourist can enjoy in the gastronomy and movies. SWOT analysis shows the strengths, weaknesses, opportunities and threats of gastronomic and wine offer in this area. Positive influence of the gastronomic and wine offer on the tourist development of this destination and tradition of wine production is pointed out as the strength and the weaknesses are mostly connected to seasonality, lack of education of winemakers and use of outdated equipment. Importing of the cheaper wines is one of the threats while state support and increased employment are some of the benefits. Adoption of guidelines and measures for the development of family farms, wineries, gastronomic and wine offer of the non-coastal part could lead to increment in demand, raising the quality of offers, greater market competition and an extension of the season. |